Nuohous

NuohousTulisijat ja hormit on nuohottava säännöllisesti, jotta palamisjäte ei voisi aiheuttaa tulipaloa. Nuohous estää merkittävästi nokipaloja, jotka johtuvat savuhormeihin ja tulisijaan kertyneestä jätteestä. Lisäksi säännöllinen nuohous edistää taloudellista energiankäyttöä: polttoainetta kuluu vähemmän, ja täydellinen palaminen vähentää päästöjä sekä ympäristön kuormitusta.

Pelastuslain 22 §:n mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan velvollisuutena on tilata määräajoin nuohooja suorittamaan rakennuksessa nuohous. Jos nuohousta ei tehdä säännöllisesti, piippu tervaantuu ja karstoittuu, jolloin noki syttyy palamaan suurella lämmöllä. Tämän seurauksena piippu halkeaa.

Nuohoojan tehtävänä on huolehtia kiinteistöjen paloturvallisuudesta puhdistamalla tulisijat ja savuhormit. Lisäksi nuohooja tarkistaa suojaetäisyydet, ilmoittaa havaitsemansa puutteet ja viat ja opastaa tulisijan käyttäjiä.

Nuohoojan tulee päästä kiinteistön savupiipulle turvallisesti. Tikkaiden ja kulkusiltojen kunto on kiinteistön omistajan vastuulla.

Nuohoojalta vaaditaan nuohoojan ammattitutkinto.

Kerran vuodessa nuohotaan:

  • kiinteällä polttoaineella toimivat tulisijat hormeineen
  • useammilla polttoaineella toimivat tulisijat hormeineen
  • raskaalla polttoöljyllä toimivat tulisijat hormeineen
  • yksinomaan kevytöljykäyttöinen tulisija hormeineen
  • muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön tarkoitetun käytössä olevan vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit

Suuluukuton tulisija (avotakka) nuohotaan vain erikseen sovittaessa.

Kerran kolmessa vuodessa nuohotaan:

  • yksityiseen käyttöön tarkoitetun loma-asunnon ja sen saunan tulisijat hormeineen.

 

Soita ja varaa nuohousaika!

p. 0400 - 835 488

Linkit

Savumerkit (pdf) - Sosiaali- ja terveysministeriön opas puun pienpolttoon